לא כל תוכן ראוי לילדים
לא כל תוכן הינו ראוי בהכרח לילדים, לכן ישנו פיתרון אולטימטיבי ששולט במידע אליו נחשף הילד, זהו סינון תכנים לילדים באינטרנט.
רשת האינטרנט היא אחת ההמצאות האנושיות הגדולות והחשובות ביותר, אך כמו המצאות רבות אחרות, היא טומנת בחובה גם לא מעט סכנה.
הסכנה הזאת, עבור הורים רבים, באה לידי ביטוי בחשיפה של הילדים לתכנים שאינם מתאימים לגילם, ושיכולים לפגוע בהם או להזיק להם.
האינטרנט, ועולם המחשוב ככלל, מלא בתוכן – חלקו נפלא וחשוב וחלקו מסוכן ולא חינוכי בעליל.
ברור אם כן מדוע הורים רבים מחפשים פתרונות איכותיים לסינון התכנים לילדים הפוגעניים מן המחשבים והטלפונים החכמים של ילדיהם.
מהו שירות סינון תכנים לילדים?
שירות סינון תכנים לילדים באינטרנט ניתן על ידי ספקיות האינטרנט (או על ידי חברות שעוסקות בתחום באופן ייחודי).
תכליתו היא להגן על הילדים שלכם מפני תוכן שאינו הולם לגילם.
ההגדרה למה זה בדיוק תוכן כזה יכולה להיות שונה מעט בין הורה להורה, אבל העיקרון שבבסיס הפעולה דומה –
ברגע שבו שירות סינון התכנים מזהה כניסה לאתר אינטרנט או תוכנה הכוללים תוכן פוגעני שאינו הולם לילדים -המחשב או הטלפון חוסמים אוטומטית את הגישה לאתר או התוכנה הללו.
למעבר לחבילות הכוללות סינון תכנים לחצו כאן>>
למי מתאים שירות סינון התכנים?
שירות סינון תכנים מתאים למי שמעוניין למנוע גישה לאתרים בעלי תוכן מזיק או מסוכן במכשיר מסוים.
ברוב המקרים, יהיה זה מכשיר שנמצא בשימוש של ילדים ו/או בני נוער, שסקרנותם הטבעית יכולה להוביל אותם לפינות חשוכות של הרשת.
סינון התכנים משמש כחומת מגן, ומונע גישה למרבית האתרים הבעייתיים ברשת, ואף מונע התקנה של תוכנות בעלות תוכן פוגעני במקרים מסוימים.
מהן רמות הסינון ואיזה תכנים ניתן לסנן?
רמות סינון התכנים יכולות להשתנות בין שירות לשירות, ובעיקר בין רמות שונות של סינון שניתנות להגדרה בתוך כל שירות סינון בפני עצמו.
ברמה הבסיסית ביותר, ספקיות האינטרנט מציעות שירות סינון לתכנים הכוללים עירום ופורנוגרפיה, תוכן שנאה והסתה, תוכן המעודד או מציג אלימות גרפית, אתרי ואפליקציות הימורים ואפליקציות משחקים אלימים.
זוהי רמת הסינון הבסיסית ביותר, כפי שהיא נקבעה בחוק וכפי שספקיות האינטרנט למעשה מחויבות לספק ללקוחותיהן.
חשוב לציין שרמת הסינון הזו לא מספקת עבור צרכנים רבים, וספקיות האינטרנט עצמן לא מתחייבות לסינון מלא של כלל התכנים הפוגעניים והמסוכנים ברשת דרך שירותים אלה.
צריך לזכור שהאינטרנט הוא רחב ידיים ומתפתח, וישנן תוכנות מזיקות ואתרים מזיקים שיכולים לנסות להחדיר תכנים בעייתיים דרך מנגנונים שעוקפים את תוכנות הסינון – ולכן לא תמיד שירותי הסינון הבסיסיים מספיקים.
ניתן לנסות ולמצוא שירותי סינון אתרים שמספקים מענה יותר מדויק עבור הצרכים שלכם.
הורים שמעוניינים לחסום תוכן פורנוגרפי ואלים בלבד ולא לחסום משחקים או אפליקציות כאלה ואחרות – יכולים לעשות זאת דרך שירותי סינון מסוימים.
גם מי שמעוניין בסינון רחב היקף עוד יותר, שיכול למנוע גישה לכל תוכן שלא מתאים לאמונות אישיות, דתיות או משפחתיות אחרות – יכול למצוא שירותי סינון רלוונטיים.
הדוגמה המובהקת ביותר לכך היא מה שאנחנו מכירים בתור "אינטרנט כשר" – למעשה, לא מדובר ברשת אינטרנט אחרת שנמצאת בשימוש בחברה החרדית, אלא פשוט בטלפונים המחוברים לשירותי סינון מחמירים יותר ממה שאנחנו רגילים למצוא.
באופן כללי, ככל שמתרחקים יותר משירותי הסינון הבסיסיים כפי שהם מסופקים על ידי ספקיות האינטרנט – ניתן למצוא אפשרויות מתקדמות וספציפיות יותר שעונות לצרכים של כל מי שחפץ בהן.
אילו חברות אינטרנט מציעות סינון תכנים?
נתחיל מהסוף – כל ספקיות האינטרנט בישראל מחויבות לפי חוק להציע סינון תכנים לילדים (או סינון תכנים ככלל) כחלק משירותי האינטרנט שלהן.
הסיבה לכך היא כמובן חקיקה, ובמדינת ישראל ישנו שיח רב יחסית על סינון תכנים באינטרנט בבית המחוקקים.
יש לכך כל מיני סיבות תרבותיות, דתיות ואחרות, אך מה שמשנה הוא השורה התחתונה, שהיא חוק התקשורת (1982), או ליתר דיוק תיקון החוק שעבר בשנת 2016.
במסגרת החקיקה בנושא, נקבע כי לספקיות האינטרנט ישנה חובה מראש להציע ולספק ללקוחותיהן שירות של סינון תכנים, אם הלקוחות יהיו מעוניינים בשירות זה.
החקיקה למעשה שמה את המושכות בידיים של הלקוח, ומציעה לו הצעה בסיסית של מסגרת סינון תכנים,
בלי לסתור את היכולת של כל אדם בפני עצמו להשקיע בשירותי סינון מקיפים או מדויקים יותר מאלה המוצעים על ידי הספק.
כמה עולה שירות סינון תכנים?
שירותי סינון התכנים הבסיסיים במדינת ישראל, כפי שהם מסופקים על ידי ספקיות האינטרנט, מוצעים בחינם לכל לקוחות החברות על פי חוק.
זוהי למעשה המשמעות העמוקה יותר של תיקון החקיקה האחרון בנושא, שכן גם לפניו ספקיות האינטרנט ידעו להציע שירותי סינון תכנים – אך אלה
לא הוצעו לכלל הלקוחות בחינם. עם זאת, כפי שהדגשנו, שירותי הסינון הבסיסיים הם במקרים מסוימים לא מספיקים, והורים רבים מוצאים את הצורך
להשקיע בשירותי סינון שיהיו מקיפים יותר או ספציפיים ומדויקים יותר לצרכיהם מהשירותים הבסיסיים, שאינם סלקטיביים באותה המידה.
בנוסף, כיום ישנן בשוק גם תוכנות של סינון תכנים שמשולבות בקיר אש (פיירוול) ואנטי-וירוס,
מה שמעניק להן את היתרון של הגנה על המחשב מפני תוכנות פוגעניות שנושאות איתן תכנים פוגעניים.
שירותים אלה יעלו בדרך כלל סדר גודל של עשרות שקלים בחודש, ולכל היותר מאות שקלים בודדים בשנה.
איך מצטרפים לשירות?
בכדי להצטרף לשירותי סינון התכנים הבסיסיים, יש צורך פשוט ליידע את ספקית האינטרנט על הרצון לעשות זאת.
ניתן לעשות זאת דרך המענה הטלפוני של כלל הספקיות ולעתים גם בהתחברות דרך אתר האינטרנט שלהן.
אם רוצים להשקיע בשירות סינון תכנים שנראה לכם יותר, לרוב מדובר בתוכנה שיש להתקין במחשב או בטלפון, או בתוסף לדפדפן הגלישה.
לאחר הרכישה וההתקנה, תוכלו להגדיר את הגדרות הסינון הרצויות עבורכם דרך מסך הבית של תוכנת הסינון.